НОВИНИ

Вишиванка – символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

Вишиванка – дитинча кирпате,

Що квітки звиває в перепліт,

Материнські ласки, усміх тата,

Прадідів пророчий заповіт.

Вишиванка – писанка чудова,

Звізда ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ.

Вишиванка – біль на п`ядесталі,

Слава, воля, єдність, віра – ми.

Журавлем курличе, кличе далі,

Стелить вирій взорами-крильми.

Щороку цього дня вся Україна, а також кожен куток планети, де живуть українці, перетворювались на фантастичну красу.

Це свято, присвячене українській національній культурі і традиціям, попри свій відносно молодий вік вже набуло широкої популярності та стало традиційним.

У Всесвітній день вишиванки, який відзначається у третій четвер травня, українці одягають національний одяг на роботу, до університету чи садочка, а також діляться своїми фото у цьому вбранні, аби засвідчити, що вишиванка – це не тільки самобутньо, але і стильно.

Сьогодні також учні доєдналися до Національної руханки  в вишиванках «Дякуємо ЗСУ» до Міжнародного дня вишиванки.

Вишиванка

Колектив Шебелинської гімназії Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області долучився до весняної толоки.

Щасливі ми, що народились і живемо на такій чудовій мальовничій землі, в нашій славній Україні. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть наші батьки. Тут основа роду українського, що сягає сивої давнини. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося аж до сліз, зачувши рідне слово… Мова – душа народу.

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства.

А сотню вже зустріли небеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав.. ​
І з кров”ю перемішана сльоза…
А батько сина ще не відпускав.

Небесна Сотня- герої незборені,
Найкращі , найвідважніші  сини,
Яскравим сяйвом в небі засвітились,
Щоб інші  мріяли, любили і жили…

Афганістан…Вже багато  років у нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього пекла. Для тисяч радянських солдат, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася жорстока, кривава війна в Афганістані. Потрапивши на палаючу афганську землю, мужні воїни-інтернаціоналісти всім серцем прийняли її біль, як свій, і до останнього подиху захищали інтереси її багатонаціонального народу.

Хай скрегіт й плач стражденної землі

Досягне й хмар, і сонця, й неба, й Бога.

Хай пом’януться дні, коли сини

Мої топтали ті важкі дороги.

І скільки, наче масок, чорних плит!

Вони відчули усі біди долі

В нічному небі, де холодний вид

Афганського страшного болю.

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. У 1918 році відбувся бій під Крутами, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
Слава, слава Україні і її народу,
Що своїм життям безцінним захищав свободу,
Що довідну самостійність розумом відстояв,
Тричі слава Україні і її Героям!!!

22 січня ми святкуємо День Соборності України – день, що символізує нашу єдність. Нехай кожен з нас збереже силу духу, бадьорість та оптимізм. Нехай у кожній родині буде мир і спокій, любов і взаєморозуміння. Віримо в майбутнє рідної країни!

План роботи на зимових канікулах

УВАГА!

В Шебелинській гімназії розпочалися зимові канікули. Вони триватимуть з 29 грудня 2023 року по 12 січня 2024 року!

План проведення заходів на зимових канікулах.

З памяткою для учнів та батьків на період зимових свят/зимових канікул в умовах воєнного стану можна ознайомитися ТУТ

ПАМ’ЯТКА для учнів та батьків на період зимових свят/зимових канікул в умовах воєнного стану

 

УЧЕНЬ! Передбачай–уникай–дій!!!

  1. Постійно дотримуйся правил дорожнього руху, ОСОБЛИВО ВЗИМКУ! Ніколи не порушуй їх, це небезпечно для життя. Переходь вулицю тільки у відведених місцях. Не влаштовуй ігри на проїжджій частині вулиці. Потурбуйся, щоб в умовах поганої видимості, ваш одяг/взуття/аксесуари були оснащені світловідбивачами.
  2. В умовах воєнного стану, якщо вас відпустили батьки погуляти недалеко біля дому, то не затримуйся до темряви на вулиці! Повертайся додому завчасно, щоб не накликати нещасний випадок та не потрапити до криміногенних небезпек. Під час прогулянок ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ далеко відходити від своїх домівок.
  3. Не чіпай безпритульних/чужих/диких тварин. Спілкування з ними може призводити до нещасних випадків.
  4. Контролюйте своє життя «онлайн»!!! Не виставляйте на своїх сторінках незрозумілі фото, які б привертали зайву негативну увагу; додавайте «у друзі» лише перевірених людей, яких ви точно знаєте в реальному житті; в умовах воєнного стану НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ в онлайн-середовищі: хизування гарними умовами життя, новими речами, фотографувати стратегічні/цивільні об’єктів та опубліковувати їх у мережі, фотографувати та знімати на відео рух військової техніки, військових і опубліковувати їх у мережі; розповідати по телефону в месенджерах «де прилетіло», «куди прилетіло», розміщення та локації військових. 
  5. ЗНАЙ, що булінг та кібербулінг – це насилля, яке карається Законом України!
  6. Не грайся з вогнем у приміщенні та на природі, обережно поводься із легкозаймистими предметами/речовинами. Будь обережний з газом та газовою плитою!
  7. Будь обережним під час користування обігрівачами. Не залишай їх без нагляду, тримай подалі від меблів (1 м), не використовуй несправні та не суши на них речі!
  8. Будь обережний з електроприладами.  Не торкайся оголених проводів, не користуйся пошкодженими розетками та не експлуатуй несправні електроприлади. Виходячи з дому, перевіряй, щоб усі електропобутові прилади були відключені.
  9. Особливо будь обережним, коли вимикають світло! Не залишай без нагляду увімкнені електроприлади, новорічну ілюмінацію!!! Коли раптом зникло світло — повідом батьків та проконтролюй, щоб уся електрика будинку була переведена у безпечний режим (вимкнути з розетки). Після відновлення електропостачання не вмикай одразу усі прилади в мережу – це може призвести до перенавантаження мережі, пожежі, замикання.

10. Під час відсутності електроенергії тривалий проміжок часу, вмій правильно користуватися ліхтарем та свічкою. Пам’ятай, що свічка – це джерело відкритого вогню в будинку і необережне поводження із нею може спричинити пожежу, гарячий віск при контакті із шкірою інколи може викликати опік. Встановлюйте свічки на спеціальних підсвічниках , на твердій і не хиткій поверхні, подалі від штор, паперу, килимів, одягу, волосся та інших легкозаймистих матеріалів та речовин

11.Дотримуйся правил безпечної поведінки при встановленні та користуванні новорічними прикрасами та ялинкою. Не забувайте, коли встановлюєте новорічну ялинку або прикрашаєте дім новорічними гірляндами, перевіряйте їх справність із дорослими, справність розеток та відсутність біля гірлянди легкозаймистих матеріалів/речовин. Ялинка не повинна перекривати вихід з кімнати. Відкритий вогонь та бенгальські вогні біля ялинки заборонені!!! Не прикрашайте фасади будинку новорічною ілюмінацією у період воєнного часу!

12.Під час планування часу на новорічні свята враховуйте дію комендантської години! Пам’ятайте, що за порушення правил поведінки під час комендантської години, ви можете бути притягнуті до штрафних покарань.

13.Не забувай про безпеку життя, коли опиняєшся в автономній ситуації (сам(-а) вдома). Пам’ятай, що злочинцем може бути не тільки чоловік, а й жінка, дівчина, підліток, ровесник твій і навіть людина похилого віку. Нікому не розповідай про те, що і де вдома лежить; не розповідай про майбутні плани та поїздки; не вихваляйся та не хизуйся майном, дорогими речами, грошами; нікому не повідомляй місця зберігання своїх цінних документів чи ключів від будинку.

14.Дотримуйся правил безпеки біля водойм взимку. Лід є дуже небезпечною «забавою»! Дія холодної води на організм тобі вже відома (а вода – дуже холодна!) Вода помилок не пробачає! БЕЗ ДОРОСЛИХ ДО ВОДОЙМ НЕ ПІДХОДИТИ!!!

15.Не чіпай невідомі тобі предмети. При виявленні вибухонебезпечних предметів, повідом дорослих.

16.Пам’ятайте про правила поведінки під час пандемії COVID-19. Дотримуйтесь соціальної дистанції. Не забувайте про часте миття рук з милом та перебування в громадських місцях у масках.

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

  1. Не залишайте дітей без догляду. Знайте, де і з ким бувають Ваші діти, чим вони займаються. Контролюйте час перебування дитини із смартфоном у режимі онлайн. Контролюйте й своє онлайн-життя у мережі, показуйте позитивний приклад для дітей та дотримуйтесь УСІХ правил цифрового етикету. Перевіряйте, які сайти, соціальні мережі, програми доступні до користування вашою дитиною, переглядайте історії пошуків та зверніть увагу на кількість акаунтів наявних у гаджеті Вашої дитини. Все це заради її ж власної безпеки та Вашого спокою!
  2. Відпускаючи дитину на прогулянку, нагадайте їй, що війна триває, нагадайте про правила дорожнього руху, про правила поведінки в громадських місцях, а також про правила безпечного спілкування з однолітками та незнайомими людьми.
  3. Постійно нагадуйте про правила власної безпеки.
  4. Не допускайте, щоб Ваші діти були учасниками злочину, зловживали алкоголем, цигарками та іншими шкідливими для здоров’я речовинами.
  5. Слідкуйте, де гуляють ваші діти. Нагадайте про небезпеку перебування біля старих та аварійних будівель, погрібів, підвалів. Статистика зниклих безвісти дітей та дорослих у період війни, на жаль, не зменшилась.
  6. Не дозволяйте відходити далеко від будинку.
  7. Забороніть ходити на водойми кататися на кризі!!! Це небезпечно! А інколи і востаннє.
  8. Не забувайте про заходи безпеки в умовах епідемії грипу та застуди, пандемії COVID-19 та про правила особистої гігієни.

 

Лист_ДПО_МОН_від_21.12.2023_№_5-1375-23

 

Поради батькам. Особитста гігієна – запорука здоров’я.

 

Шановні батьки!

Головне управління ДСНС України у Харківській області наголошує на важливості дотримання дітьми правил безпечної поведінки. Біда трапляється тоді, коли дітей залишають напризволяще, там, де на кожному кроці на них чатує небезпека. Легковажне поводження малечі з вогнем, газом, електричними приладами, вибухонебезпечними предметами, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних та трагічних наслідків.
Не залишайте дітей без нагляду!
Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки. Виділіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми. Нагадайте дітям, що у разі виникнення пожежі або іншої надзвичайної ситуації терміново дзвонити у службу порятунку за номерами “101” та “112”.
Пам’ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

Колектив Шебелинської гімназії активно долучився до прибирання території. Осіння толока відбулася у дружній, веселій атмосфері. Разом до перемоги!

Данська рада у справах біженців інформувала населення з мінної небезпеки для дітей , підлітків, дорослих. На заході були присутні учні початкової ланки, середньої та працівники Шебелинської гімназії Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області.

Акція «Каштани для ЗСУ»

У Шебелинській гімназії  триває акція “Каштани для ЗСУ”, де усі охочі, і учні , і працівники можуть збирати плоди, які відправлять на переробку, а гроші спрямують на потреби військових.  Не у всіх є гроші, щоб донатити, але ж каштани це гроші, які валяються під ногам. І власне – це правда, бо з таких маленьких каштанчиків творяться великі справи.

 

Акція «Ворогам-кришка»

Кришечки – це те, що ми звикли називати сміттям. Але сьогодення показало, що звичайні кришечки можуть рятувати життя. У нашій гімназії розпочато збір пластикових кришечок, які використовуються для закрутки напоїв – мінералка, солодка вода, кришки зі стаканчиків для кави, з кетчупу та майонезу, олії, баночки для горішків, наприклад, закриваються, пластиковими кришками, молочні продукти (йогурт, молоко, кефір) – тобто, будь-який харчовий пластик. Єдина вимога – кришка має бути чистою. Зібрані кришечки перешлемо на переробку, а отримані кошти будуть перераховані на закупівлю БПЛА українського виробництва для підрозділів Збройних Сил України. Радує, що учні із задоволенням долучилися до акції. Щиро дякую їм. Адже вони вже автоматично не викидають кришки у смітник, а допомагають придбати дрони нашим захисникам та бережуть нашу землю від забруднення.

Благодійна акція «Смілива гривня»

Національний банк України ініціював початок нової хвилі благодійної акції “Смілива гривня”. Упродовж наступних трьох місяців – з 4 вересня до 30 листопада 2023 року – по всій Україні триватиме збір монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень. Сума зібраних коштів буде перерахована на потреби Збройних Сил України.  Під час повномасштабної війни більшість українців відчувають потребу робити свій внесок у Перемогу, зокрема і зовсім юні. Благодійна акція «Смілива гривня» – це гарна можливість для дітей та молоді долучитися до благодійності та конвертувати монети в потужну підтримку української армії. Учні Шебелинської гімназії також долучилися до акції. Цьогорічний благодійний збір монет, ініційований Національним банком, сприятиме розвитку серед молоді культури благодійності, яка є складною частиною фінансової культури, а також сприятиме мобілізації коштів для підтримки Збройних Сил України.

 

 

 

УВАГА! УВАГА!

📍 Цьогоріч національний проєкт із медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України і Суспільне мовлення за підтримки ПРООН організують «Всеукраїнський урок єдності: як не вестися на маніпуляції та залишатися згуртованими» для учнів 5-11 класів, їхніх батьків і вчителів.

⏰Урок буде транслюватися на телеканалі «Суспільне. Культура» 6 жовтня о 12:00, а також на Youtube-каналі «Перший».
Трансляція Всеукраїнського уроку єдності триватиме 30 хвилин, тож вчителі матимуть ще 15 хвилин для обговорення прослуханого матеріалу.

Наприкінці телевізійного уроку дітям буде запропоновано пройти тест-гру, яка складатиметься з 7 запитань.
👉Для цього потрібно, щоб діти просканували QR-код на екрані та перейшли за посиланням.

‼️Просимо обов’язково долучитися та по можливості поширити інформацію про Урок на ваших сторінках в соціальних мережах та на сайтах.

 

 

 

Вітаємо, шановні колеги, з нашим професійним днем! Наша праця є дорогоцінним вкладом у молоде покоління. Ви навчаєте не тільки наукам, а й навичкам, цінностям, які складають основу для життя у нашому суспільстві. Ваша енергія та вміння зробити урок цікавим – це справжнє мистецтво. Нехай кожен день принесе Вам нові знання, відкриття та натхнення. Бажаємо Вам великого задоволення від своєї роботи, успіхів у досягненні професійних цілей та великої підтримки від учнів, батьків та колег!

 

 

Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року святкування Дня Захисника та Захисниць України перенесено з 14 жовтня на 1 жовтня разом із Святом Покрови.
Дякуємо за вашу відвагу, безстрашність та патріотизм! Цього дня хочемо від щирого серця побажати всім Захисникам та Захисницям віри, миру, стійкості та мужності. Нехай ніколи не залишає успіх і добро!
З Днем Захисника!

 

 

Міжнародний день миру встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН від 30 листопада 1982 року і відзначається щорічно 21 вересня. В Шебелинській гімназії цього дня також проходили заходи для здобувачів освіти. Вони були спрямовані для залучення уваги в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру та обміну інформацією та практичним досвідом діяльності по його досягненню. Мир вам, вашому регіону і вашому будинку, і нехай кожен день буде присвячений тільки йому!

 

 

 

 

8 вересня 2023 року у Шебелинській гімназії для учнів початкових класів було проведено Олімпійський урок  спортивно-виховний захід, спрямований на популяризацію спорту, здорового способу життя та розвиток Олімпійського руху в Україні. Основна мета заходу – навчання та виховання учнів під знаком ідей і принципів олімпізму, формування в них навичок і культури здорового способу життя, залучення їх до активних занять фізичною культурою та спортом. Діти із задоволенням прийняли участь у змаганнях, естафетах та спортивних іграх.

 

 

 

Перші уроки в Шебелинській гімназії “Ти як? Повертаймось до школи!”

 

Початок навчального року

 

Дорогі дев’ятикласники! Щиро вітаємо вас із успішним закінченням основної школи та отриманням свідоцтв про базову середню освіту. Бажаємо кожному із вас натхнення і наполегливості на життєвому шляху, незабутніх миттєвостей, нових відкриттів та перемог!

 

 

 

В рамках Тижня безпеки дорожнього руху були проведені виховні заходи ” Чи знаємо ми правила дорожнього руху?” Завданням було розширити поняття дітей про правила безпечної поведінки на вулицях і дорогах; розвивати увагу дітей! Повторити усі правила дорожнього руху! Бути обережними на дорозі

 

 

 

Вишиванка рідна, ну хіба не диво?
В ній ходити модно, стильно і красиво.
Це митецький витвір, це краса і казка,
В ній душі наснага, материнська ласка.
Кольори сплелися в ній в узори й квіти,
Щоб були щасливі і сміялись діти.
А веселі люди від краси раділи
І самі, звичайно, вишивати вміли
Червону калину, зелені листочки,
Щоб були щасливі доні і синочки.
Й рідні вишиванки їх оберігали
Від біди в дорозі діток захищали.
Щоб у вишиванках хлопчики мужніли,
Рідну Україну захистити вміли.
Вишиванка наша, ну хіба ж не диво?
В вишиванці завжди модно і красиво…

Вишиванка 2

 

 

Пам’ять. Це не просто частина історії. Пам’ять – це наша совість, біль, наша гордість. Пам’яті наших дідів, батьків і старших братів, пам’яті вічно молодих солдатів і офіцерів, що мужньо боролися з ворогом і перемогли, пам’яті тих, хто поліг смертю хоробрих, пам’яті всіх, чиї серця обпалила Друга світова війна. Здобувачі освіти  Шебелинської гімназії Донецької селищної Ізюмського району Харківської області увіковічили пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни.

 

 

 

 

Вітаємо здобувачів освіти, початкових класів, Шебелинської гімназії Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області в VII всеукраїнському національно-патріотичному конкурсі “Ми – Патріоти України”, куратором якого була вчитель початкових класів Хмелевська Н.Г.. Ви великі молодці, далі так тримати!!!!

 

 

 

Сьогодні 26 квітня 2023 року виповнюється 37 років з того дня, коли ядерна катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції розділила наше життя на “до” і “після”. Трагедія, назавжди змінила життя сотень тисяч людей. Це катастрофа стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики.
І сьогодні разом з вчителем Сєрих Т.С та учнями 5-9 класів був проведений урок пам’яті “Твій біль, Україно,- Чорнобиль.” На уроці діти переглянули презентацію та відео; зробили аналіз історичним подіям 26 квітня 1986 р; вказали вплив аварії ЧАЕС на навколишнє середовище, а особливо на людину; запалили свічку пам’яті за загиблими при ліквідації пожежі на ЧАЕС.
Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам’ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях нашого народу.

 

Просимо сприяти проведенню дослідження та розповсюдженню анкети «Використання цифрових інструментів у закладах освіти в умовах дистанційного навчання» та розмістити відповідне покликання на електронних ресурсах вашого закладу освіти. Анкету потрібно заповнити до 20.05.2023 р. за покликанням. Для педагогічних працівників.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeFaHh_8b1peyILD-k2G7mjcNctbkNuYLM9zLoFxQKg9dJlIg/viewform

 

 

 

В Шебелинській гімнзії з нагоди Дня Цивільного захисту було проведено навчання для працівників закладу з надання першої медичної допомоги, використання засобів первинного захисту та повторено правила поводження з порошковими та вуглекислотними вогнегасниками. Також показано презентаційні матеріали про правила поводження з вибухонебезпечними предметами та уроки “Мінної безпеки”.

 

 

 

У всіх школах, навчальних закладах України проходять уроки з цивільного захисту для того, щоб учні були підготовленими до різних непередбачених ситуацій . Щоб бути завжди готовими та вміти правильно діяти. І ось сьогодні разом з вчителями  Хмелевською Н.Г. і Колесник Н.І.  та учнями 1 – 2 та 5 – 9 класів, був проведений виховний захід “Цивільний захист. Дії населення під час надзвичайних ситуацій.” на якому узагальнили знання про існуючі надзвичайні ситуації; згадали правила користування індивідуальними засобами захисту.

 

4 квітня, здобувачі освіти Шебелинської гімназії долучилися до радіодиктанту, який був організований Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти та науки, Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Центром з протимінної діяльності.

 

 

 

Вітаємо Шарбан Мар’яну ученицю 2 класу з першою маленькою перемогою!Разом з куратором, Хмелевською Наталією Геннадієвною, брала участь в обласному етапі Міжнародного екологічного конкурсу “Душа села”. За свою плідну працю отримала грамоту. Бажаю Мар’яші, на цьому не зупинятися і далі приймати участь в конкурсах!

 

 

24 березня відбулася онлайн-лекція для школярів про правила безпечної поведінки на дорогах в темний час доби, особливо за умови відсутності електроенергії та освітлення на вулицях міст і селищ. Інспектор сектору ювенальної превенції капітан поліції Олександр Сергієнко прочитав коротку лекцію про основні правила поводження на дорозі і про те, як правильно користуватися світлоповертальними браслетами та наліпками, щоб водій зміг побачити дитину на дорозі. Лекція пройшла в межах соціального проєкту «Безпека в дії», який започаткували Укргазвидобування, Інститут партнерства та сталого розвитку і ювенальна превенція Національної поліції України.

 

 

 

 

 

 

XVІ Всеукраїнський конкурс шкільних малюнків «МОЇ ПРАВА: разом до перемоги»
з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.
Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення за участі Української молодіжної правничої асамблеї, Благодійного фонду «Об’єднання світових культур», Української асоціації підтримки творчої молоді запрошують учнів закладів загальної середньої освіти України віком до 18 років взяти учать XVІ Всеукраїнському конкурсі шкільних малюнків «МОЇ ПРАВА: разом до перемоги» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.
В цьому році Конкурс направлений на привернення уваги до порушених правах українських дітей, що постраждали від російської широкомасштабної збройної агресії проти України.
Номінації:
🔹Молодша група (Діти,віком від 6 до 10 років)
🔹Середня група (Діти,віком від 11 до 14 років)
🔹Старша група ( Діти,віком від 15 до 18 років (станом на 01 червня 2023 року)
🔹спеціальна номінація «Слава українським Героям». Малюнок має відображати право на життя та його захист українськими героями – військовими, медиками, рятувальниками тощо.
🔹спеціальна номінація «24 лютого… Україна в боротьбі». Малюнок має відображати права дитини, порушені внаслідок російської широкомасштабної збройної агресії проти України, та/або участь дітей у відновленні цих порушених прав. Співорганізатором даної номінації виступає: Миколаївська обласна організація лідерів молодіжного самоврядування «Молодь – майбутнє нації».
🔹 спеціальна номінація «Україна в кордонах 1991 року». До участі у даній номінації запрошується діти, що перебувають на тимчасово окупованій території України. З міркувань безпеки дитини та членів її сім’ї, при оголошені переможця у даній номінації Всеукраїнський організаційний комітет зобов’язується не оприлюднювати персональні дані дитини, а зазначити тільки область чи населений пункт.
🔹спеціальна номінація «Погляд української діаспори». До участі у даній номінації запрошуються діти, що проживають за межами України.
🔹спеціальна номінація «Захист прав дітей на Донеччині». До участі у даній номінації запрошується діти, що проживають на територіях зазначених областей, підконтрольних українській владі. Співорганізатором даної номінації виступають: ВПО Хаб Донецької області, Комунальний заклад «Донецький обласний центр соціально – психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями», Молодіжний центр м. Курахове «380 volt».
🔹 спеціальна номінація «Незламна нація». До участі у даній номінації запрошується діти, що постійно чи тимчасово проживають на території м. Києва. Співорганізатором даної номінації виступає: Департамент молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).
🔹спеціальна номінація «Україна – багатонаціональна держава». Тематика малюнку має відповідати назві даної номінації.
🔹спеціальна номінація «Соціальні права та свободи». Тематика малюнку має відповідати назві даної номінації.
☝️Для участі у Конкурсі необхідно:
☑️ до 1 травня 2023 року надіслати конкурсну роботу (малюнок) разом з заявкою в електронному варіанті (у відсканованому форматі, JPEG), на електрону адресу uccplec@gmail.com (обов’язково зазначити в темі – «Мої права»).
☑️До конкурсної роботи обов’язково подається заявка у довільній формі в форматі WORD (із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові конкурсанта, дати народження, контактного телефону, електронної адреси, місця проживання, контактної інформації законних представників, повної назви закладу загальної середньої освіти, назви номінації, назви конкурсної роботи).
☑️ Будь-яке офіційне оформлення (засвідчення печаткою чи подання заявки на бланку навчального закладу) не вимагається.
👫Переможці Конкурсу отримають відзнаки та цінні подарунки.
Контактні дані Всеукраїнського організаційного комітету – uccplec@gmail.com, https://www.facebook.com/UkrainianCoordinationCenter, голова організаційного комітету – Сошников Антон Олександрович.

 

 

 

Абетка з безпеки школяра середньої школи

Правила безпеки під час війни.  Інформація для підлітків.

 

Спадщина Лесі Українки – це багатюще джерело краси і творчого духу народу, з якого черпати усім живущим і прийдешнім поколінням наснагу до життя і праці.
Здобувачі освіти Шебелинської гімназії взяли участь у заході присвяченому 152-річчю від дня народження Лесі Українки.
Ковальова Анастасія, 9 клас, продекламувала поезію Лесі Українки “Як дитиною, бувало..”, Васильченко Крістіна ,5 клас, намалювала малюнок до вірша поетеси “На зеленому горбочку..” . Також, Гусаковою Людмилою Анатоліївною та Замірою Тетяною Петрівною, було проведено ряд заходів з цієї нагоди для учнів гімназії.

 

 

Сьогодні, 21 лютого, – унікальне свято “Міжнародний день рідної мови” . Мова – це той інструмент ,що єднає націю, народність, народ до єдиного цілого. Це великий скарб, який потрібно шанувати , берегти й розумно збагачувати… Шебелинська гімназія доєдналась до цього свята та вчителем, Гусаковою Людмилою Анатоліївною , був проведений онлайн-захід мовна гра «Рідна мова у віршах і загадках» для здобувачів освіти 5 класу.

 

 

 

Сьогодні учні нашої гімназії побували на чудовому заході у П’ятигірському ліцеї Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області. Де за сприяння Донецької селищної ради, відділу культури, молоді та спорту, відділу освіти, для дітей організовано інтерактивну ігрову програму від аніматорів 🤡 благодійного фонду “Дитинство Ukraine”, ВО “Харків” при підтримці “Парку ім. Горького” відбулося свято для учнів 1-6 класів.
Казкові персонажі, різнокольорові дресировані голуби, розважальні ігри, зробили цей день для дітей радісним та щасливим! Крім цього, від громадської організації “Звичайні люди” всі дітлахи отримали приємні 🎁 подаруночки.
Дякуємо за таке свято 🏵️🤩🏵️

 

 

 

В Шебелинській гімназій вчителем історії Сіняговською Камілою Сергіївною була проведена виховна година присвячена Дню Соборності України. Вчителем наголошено на важливості національного єднання і додано трохи емоційного бекграунду. Це об’єднання стало важливим для нашого народу, адже заклало основи нашої ідентичності. А саме поняття “соборність” означає єдність у рамках однієї держави”.

Соборність – це ключовий аспект усвідомлення українцями заходу України та Наддніпрянщини того, що вони мають спільну ідентичність, мову, культуру, історію та політичні традиції. Тоді наш народ зрозумів, що не зважаючи на те, під контролем яких держав ми перебуваємо та на яких територіях, ми є один народ – українці!

На віче молодь йшла,

В серцях палав вогонь.

Безмежна відданість святій землі!

Мороз січневих днів не обпалив долонь Безвусих юнаків, об’єднаних в курінь.

Крути… Символ героїзму і відданості нашого юнацтва, символ національної трагедії. Цвіт української молоді, Герої, які склали іспит зрілості, ставши в обороні української Волі і Державності… Бібліотекарем ,Гусаковою Л.А., було проведено захід, щодо вшанування пам’яті Героїв битви під Крутами.

Вітаємо! КОВАЛЬОВУ Анастасію, ученицю 9 класу
Шебелинської гімназії Донецької селищної ради Ізюмського району
Харківської області (керівник – КОЛЕСНИК Наталія Іванівна),
за ІІІ місце
в обласному (заочному) етапі Всеукраїнського конкурсу-огляду
внутрішнього озеленення приміщень закладів освіти
«ГАЛЕРЕЯ КІМНАТНИХ РОСЛИН»
у номінації «Кращий учнівський проект із озеленення приміщень.

 

 

6 грудня- День збройних сил України! Це свято було засноване постановою Верховної Ради України в 1993 році .
Учні Шебелинської гімназії разом із вчителем Сєрих Тетяною Сергіївною приєднуються до одного із найважливіших свят цього року, адже ЗСУ це меч і щит України, наша опора і захист!
Неможливо висловити словами нашу безмежну вдячність! Нехай Господь береже кожного українського воїна! Слава Збройним Силам України! Слава Україні!

 

Голодомор

Як говорити про голодомор

Цього року вшанування пам’яті жертв Голодомору
пройшло в Шебелинській гімназії під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».
Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв.
Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння
стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х, її окупації більшовиками і
вчинення злочину геноциду.
Але зараз Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку
світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу. І найголовніше – згуртованість народу.
Тому ми вистоїмо й переможемо.

 

 

 

В рамках Тижня безпеки Дорожнього руху в Шебелинській гімназії класними керівниками були проведені виховні заходи на тему : “Безпечна дорога додому”. У простій, доступній, ілюстрованій формі пояснено здобувачам освіти правила поведінки пішоходів, рекомендації до використання  (носіння) світлоповертальних елементів заради безпеки на дорозі – нової норми, яка впроваджена недавно до законодавства, а також основи страхування життя, здоров’я та майна доступною для дітей мовою.

Сьогодні,9 листопада 2022 року, Гусакова Людмила Анатоліївна організувала учням 5-го класу онлайн-підключення до Радіодиктанту національної єдності-2022! Також Заміра Тетяна Петрівна долучилася із старшими класами до Радіодиктанту.

#stop_sexтинг ( за допомогою @stopsextingua)

28 жовтня в Шебелинській гімназії відбулася педагогічна рада. Метою зборів було розглянути теоретичні засади дистанційного навчання, ознайомити учасників із різними методами та засобами віддаленого навчання, різними платформами та ресурсами, які можна використовувати для навчання, розвивати навички вчителів працювати у Інтернет-мережі.

21 жовтня класними керівниками Шебелинської гімназії було проведено профілактичний захід “Єдиний урок з безпеки” для учнів 1-9 класів з метою підвищення рівня обізнаності дітей щодо ризиків, пов’язаних із поводженням з вибухонебезпечними предметами та зведенням до мінімум людських жертв.

Учні 2-го класу: Гога Михайло, Коршун Данило, Лебідь Адам, Шарбан Мар’яна разом з Хмелевською Наталією Геннадіївною прийняли участь у ІІІ Міжнародному уроку доброти про гуманне та відповідальне ставлення до тварин “Щаслива лапа”.

Свірідова Ірина, учениця 8-го класу приймала участь в онлайн конкурсі “Барвиста осінь”, який проводив творчий колектив Будинку Культури ГПУ “ШГВ”. Бажаємо і надалі Ірині приймати участь в конкурсах та отримувати призи!

Шановні колеги, від щирого серця вітаємо Вас з Днем вчителя! Бажаємо, щоб Ваша праця завжди цінувалася, щоб з роками було ще більше яскравих ідей для втілення у життя, щоб любов та повага учнів зростала з кожним днем, щоб завжди був стимул вставати зранку та йти до школи. Бажаємо всім щастя та творчих успіхів!

22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, у нашій країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001.

Це – державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. Це – свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом.
Інформація про створення каналу зв’язку для батьків першокласників
Триває набір дітей до 1 класу закладів загальної середньої освіти Харківської області.
З метою надання допомоги батькам першокласників на нашому сайті створено канал зв’язку, де є можливість поставити запитання та отримати відповідь відповідних фахівців.
Пропонуємо ознайомитися з презентаційними матеріалами, що допоможуть батькам на етапі вступу дитини до школи.
Матеріали підготувала  Коченгіна М. В., завідувач секції розвивального навчання кафедри методики дошкільної та початкової освіти, канд. пед. наук:
Для налагодження комунікації між педагогами та батьками першокласників пропонуємо матеріали, що сприятимуть удосконаленню готовності педагогів до організації партнерства з батьками першокласників і учнів задля підвищення культури відповідального батьківства.
Матеріали підготували:
  1. Капустіна Н.О., методист Центру громадянського виховання КВНЗ«Харківська академія неперервної освіти»:
  1. Прасол І.О., методист Центру громадянського виховання КВНЗ«Харківська академія неперервної освіти» (на волонтерських засадах).
  1. Коваль О. А., викладач кафедри методики дошкільної та початкової освіти КВНЗ«Харківська академія неперервної освіти»:
З метою підтримки батьків першокласників в умовах дистанційної освіти пропонуємо рекомендації «Як допомогти дитині адаптуватись до школи в умовах дистанційної освіти», як зробити період адаптації першокласників до умов навчання в дистанційному форматі менш болісним, як організувати режим першокласника, облаштувати робоче місце, налагодити контакт з учителем тощо.
Матеріал підготувала Нечай Олени Миколаївни, викладача секції розвивального навчання  кафедри методики дошкільної та початкової освіти, містяться поради батькам:

 

Сьогодні особливе свято – День знань. Якщо забути про стереотипи та штампи, то це свято змін, свято позитивного розвитку, свято пізнання нового та невідомого водночас зі збереженням зв’язку з минулим. У цей день педагогічний колектив Шебелинської гімназії особливо теплими словами вітає всіх людей, які мають безпосереднє відношення до освіти та побажати Вам здоров’я, щастя та радості, а також невичерпної енергії при здобутті нових знань. Нехай завжди з Вами буде поруч підтримка та розуміння Ваших близьких та знайомих. Зі святом Вас! Все буде Україна!
Психологічна підтримка себе та близьких для цивільних
В Україні створили освітній серіал присвячений психологічній підтримці себе та близьких У Міністерстві цифрової трансформації створили освітній серіал, присвячений психологічній підтримці себе та близьких.
Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.
За його словами, зараз на платформі Дія.Цифрова освіта навчаються понад 1,3 мільйони українців.
«Один з останніх — серіал «Психологічна підтримка себе та близьких для цивільних». 14 серій з порадами психологів, як впоратися зі стресом, підтримувати дітей та батьків. Кожна серія триває 4-8 хвилин. Зберігайте психологічну стійкість і дивіться серіал на Дія.Цифрова освіта», – зазначив Федоров.
Колектив Шебелинської гімназії вітає всіх з Останнім дзвінком. Щиро бажаємо вдалих стартів і великих перемог. Нехай ця школа випустить ще багато талановитих і здібних дітей, нехай чудові вчителі не втратять своєї вправності і ентузіазму, нехай у наших діток неодмінно все вийде. Дорогі випускники! Сьогодні у вас свято останнього дзвоника, але цей день – всього лише початок нового великого шляху. Нехай ваше життя складається вдало і щасливо, щоб все, чого навчили в школі, в нагодіі принесло плоди. Бажаємо плідних років навчання і роботи, здійснення мрій і пам’ятних подій!
Останній дзвоник
Новий розділ Довідника безбар’єрності стане у нагоді керівникам закладів освіти, а також педагогам, які організовують консультативну роботу з батьками вихованців та учнів. До Вашої уваги інформаційний матеріал «Як діяти і куди повідомляти, якщо бачите дитину без дорослих».
🟪 «…Переконайтесь, що дитина дійсно без супроводу. Можливо, дорослі просто кудись відійшли. Розпитайте людей поруч, чи не знають вони дитину, можливо, бачили поряд з нею дорослих. Не залишайте її саму!
🟪 Якщо дитина потребує медичної допомоги, терміново викличте швидку. Спробуйте допомогти самостійно, якщо маєте відповідні знання і навички, або попросіть це зробити людей, які поруч.
🟪 Заспокойте дитину, запропонуйте їй води. Запитайте, як її звати і звідки вона, коли вона востаннє бачила маму/тата чи іншого дорослого, який був із нею. Спробуйте дізнатись номер телефону батьків або інших рідних.
🟪 Уточніть у дитини, чи знає вона адресу і коли востаннє була вдома або у тимчасовому житлі, якщо родина переїхала.
🟪 Відведіть дитину в тепле і безпечне місце, де є інші дорослі (зала очікування вокзалу, відділення поліції, волонтерський центр). Проте неподалік від місця, де зустріли дитину, на випадок, якщо знайдуться її родичі.
🟪 Повідомте про дитину поліцію за номером 102 або за тим, що функціонує у вашій місцевості (актуальні контакти можна знайти на Facebook-сторінці Національної поліції).
🟪 Також за можливості повідомте про дитину найближчу службу у справах дітей. Зазвичай її контакти є на сайті місцевої ради або адміністрації.
🟪 Не забудьте передати інформацію, яку вам вдалося дізнатися про дитину.
🟪 Занотуйте або спробуйте запам’ятати, з ким ви розмовляли в поліції та/чи службі у справах дітей (прізвище, ім’я, посада).
🟪 Якщо ви не можете чекати на приїзд поліції та/або служби у справах дітей, погодьте з ними у телефонній розмові, чи можете ви передати дитину адміністрації або працівникам найближчої лікарні, вокзалу, автобусної станції тощо.
🟪 Відведіть дитину до відповідного закладу, обов’язково запишіть, кому ви її передали (прізвище, ім’я, посада, телефон) і надайте цю інформацію поліції та/чи службі у справах дітей. Також пізніше ви можете зателефонувати цій людині та переконатися, що дитину передали до відповідних служб.
🟪 Крім того, повідомити про дитину, що залишилася сама, поінформувати про загублену дитину, заявити про свою готовність прихистити дитину на тимчасове влаштування ви можете у Телеграм-боті «Дитина не сама».
🟪 Якщо ви бажаєте тимчасово прихистити дитину у себе вдома, повідомте про це службу у справах дітей.
🟪 Виїжджати з дитиною за межі України заборонено, адже зробити це можуть тільки її рідні або уповноважені особи. Детальніше про перетин кордону з дитиною ми пишемо тут.
🟪 Якщо ви стали свідком події, коли невідомі хочуть вивезти дитину за кордон, одразу повідомляйте поліцію за номером 102.
* На основі інформації від радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини, Ювенальної поліції України, представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні…»
Докладно у «Довіднику безбар’єрності»  https://bf.in.ua/…/iak-diiaty-i-kudy-povidomliaty…/
Розширено мережу безоплатних курсів, розмовних клубів, навчальних онлайн-платформ та інших ресурсів для опанування й удосконалення спілкування українською мовою учасниками освітнього процесу.
Державна служба якості освіти України в межах співпраці із Уповноваженим із захисту державної мови продовжують реалізацію проєкту з підтримки учасників освітнього процесу в покращені знань української мови.
Детально: https://bit.ly/3PIM9fz
Сьогдні 23 травня вихованці Шебелинської гімназії отримали прапор від 93 ОМБр «Холодний яр». 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» — формування механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України. 93-тя бригада захищала державний суверенітет та територіальну цілісність України від самого початку війни на сході України з Росією. Підрозділи бригади брали участь у найзапекліших боях війни.
Державними нагородами відзначили понад 1000 військовослужбовців бригади, серед них троє отримали звання Героя України і орден «Золота Зірка».
З 2018 року бригада носить почесне найменування «Холодний Яр» — на честь історичної місцевості Наддніпрянської України, що уславилася своїми повстанцями.
Найцінніше в нашому житті – мир, спокій і стабільність, тому немає вищої честі, ніж бути захисником рідної країни.
Дякуюємо за доблесну службу всім військовослужбовцям, учасникам АТО, ветеранам, воїнам запасу, батькам та матерям солдатів. Щиро бажаю нашим захисникам віри у перемогу, міцного здоров’я, військової вдачі, а їхнім сім’ям – героїв, які завжди повертаються додому!

 

Кожен українець наближає перемогу своїми діями. Ми віримо, що освіта – найпотужніша зброя, саме тому наразі важливо не зупинятися та продовжувати всесторонньо розвивати дітей України.
Із розкладом на 11-17 квітня 2022 року можна ознайомитися тут:
Всі заняття знаходитимуться у вільному доступі та будуть доступні у зручний і безпечний час. Долучитися до занять може будь-хто, незалежно від того, чи займається дитина в закладі позашкільної освіти.

Новий розділ Довідника безбар’єрності стане у нагоді керівникам закладів освіти, а також педагогам, які організовують консультативну роботу з батьками вихованців та учнів. До Вашої уваги інформаційний матеріал «Як вберегти людину з аутизмом від сенсорного перевантаження». Докладніше у «Довіднику безбар’єрності» https://bf.in.ua/…/iak-vberehty-liudynu-z-autyzmom-vid…/

Групи психологічної підтримки українських учителів стартуватимуть уже цього тижня. Ініціативу започаткувало bit.ly/3DAd1Zr Міністерство освіти і науки України спільно із проєктом ПРОшкола. Регулярні зустрічі допоможуть освітянам поліпшити емоційний стан, адже стануть місцем, де кожен зможе поділитись переживаннями та отримати кваліфіковану психологічну допомогу. Робота у групах підтримки відбуватиметься один раз на тиждень протягом трьох місяців. Інформація про набір та психологів, які працюватимуть у проєкті, наявна на телеграм-каналі: https://t.me/+CSay1ph6SJxjNDk0
Долучайтеся! Піклуйтеся про себе і своє ментальне здоров’я!

В Шебелинській гімназії о 09:00 годині  кожного дня проводиться Загальнонаціональна хвилина мовчання.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. У Шебелинській гімназії учні 8-9 класів писали “Диктант єдності” “Україна в  нас одна”. Учні 5, 6, 7 класів з великою зацікавленістю взяли участь у мовознавчому турнірі “Мова – душа народу”. Діти зрозуміли, що мова – це вираження культури та знань людини, її патріотизму, мудрості, її приналежності до народу,  держави.

16 лютого вся Україна відзначає День Єднання. Свято встановлене Указом Президента України. Шебелинська гімназія долучилася до Всеукраїнського заходу.

 

Згідно календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України на 2022 рік, Шебелинська гімназія брала участь у Всеукраїнському заході серед учнівської молоді у спортивних змаганнях з настільного тенісу. Висловлюємо подяку за участь вчителю фізкультури Колоколовій Світлані Володимирівні та учням Нечкалюк Антону та Аксютченкову Миколаю.
29 січня – День пам’яті героїв Крут. Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.
З метою вшанування пам’яті молодих захисників Української Народної Республіки, які власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, в Шебелинській гімназії вчителем початкових класів Хмелевською Наталією Геннадієвною та вчителем історії Сіняговською Камілою Сергіївною були проведені уроки пам’яті: «Крути – бій за незалежність», «Трагедія, подвиг, пам’ять…», години спілкування «Пам’яті тридцяти» , «Коли стають до зброї діти…», на яких учні обговорювали ту страшну подію, та героїчний подвиг молодих хлопців. 29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації, жертовності та героїзму справжніх патріотів.

Державне свято День Соборності України здобувачі Шебелинської гімназії відзначили урочисто та патріотично. Для школярів 5-9 класів були проведені тематичні уроки національно-патріотичного спрямування: «Соборна Україна – одвічна мрія народу» вчителем української мови літератури Замірою Тетяною Петрівною, «Єдина незалежна, Соборна Україна моя» вчителем історії Сіняговською Камілою Сергіївною.   Під час свята діти згадали важливий момент історичного минулого – День злуки ЗУНР та УНР в одну державу та нинішню боротьбу проти російської агресії, як віхи єдиного процесу боротьби за незалежність України. У  бібліотеці гімназії була організована тематична виставка художньої та історичної літератури «22 січня – День Соборності України», та «Героїчні сторінки  історії українського народу». Також діти  намалювали  яскраві малюнки, приурочені до Дня Соборності.  Проте кульмінацією святкування стало проведення флеш-мобу: «Живий ланцюг єднання», учні  створили символічне коло.

“Формування успішного освітнього середовища”- саме такою була тема педагогічної ради в Шебелинській гімназії 30 грудня 2021 року, проведена у формі методичної панорами. Сучасний педагог  повинен уміти сам і навчити учнів творчо засвоювати знання і застосовувати їх у конкретних навчальних і життєвих ситуаціях; критично осмислювати здобуту інформацію; оволодівати вміннями й навичками саморозвитку, самоаналізу, самоконтролю та самооцінки.
Вчителі поділилися досвідом використання інноваційних технологій та сформулювали портрет професіонала.

29  грудня 2021 року Новорічне свято пройшло в Шебелинській гімназії. До дітей в гості завітали герої із казки “Попелюшка” та Снігурка з Дідом Морозом. Діти читали вірші, співали і танцювали, брали участь у веселих конкурсах. По закінченні свята діти отримали новорічні подарунки. Здобувачі освіти, вчителі та адміністрація Шебелинської гімназії щиро дякують  керівництву ТОВ Агросет за надання новорічних подарунків . Всіх вітаємо з наступаючим Новим 2022 роком! Бажаємо міцного здоров’я та успіхів!

В Шебелинській гімназії у ці святкові дні проходить виставка новорічних поробок “Зимовий вернісаж” на якій у всій зимовій красі представлено розмаїття композицій. Кожна робота неповторна та особлива, адже кожна родина залишає частинку своєї душі, своє бачення новорічної казки. Всі хто завіта на нашу виставку були вражені творчістю, фантазією, різномаїттям матеріалів, з яких були виготовлені  новорічні прикраси.

З 14 по 17 грудня 2021 року в Шебелинській гімназії вчителем початкових класів Хмелевською Наталією Геннадіївною проводилися заняття щодо популяризації серед здобувачів освіти порядку дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій: “Вибухонебезпечні предмети та пожежна безпека. Алгоритм дій під час виходу із задимленого приміщення.” Під час занять діти підвищили рівень знань та вдосконалили навички , щодо реалізації заходів захисту дітей в умовах виникнення надзвичайних  ситуацій. З’ясували проблемні питання щодо опрацювання алгоритму дій під час надзвичайних ситуацій.

Складне і багатоманітне явище корупції є сигналом незадовільної роботи публічних інстанцій і систем належного управління. Слово «корупція» походить від латинського «corruptio». Тлумачиться як «псування» і «розбещування». Найчастіше корупцією називають зловживання владою для одержання переваг у особистих цілях інтересах третіх осіб чи груп. В Шебелинській гімназії вчитель початкових класів Хмелевська Н.Г. провела тренінг для учнів 9-го класу “STOP Корупція”.Метою даного заходу було ознайомлення здобувачів освіти з суттю понять корупція, корупційні діяння, хабар; попередження про відповідальність за корупційні діяння та інші правопорушення, пов’язані з корупцією; формування ціннісного переконання щодо корупції як до суспільно небезпечного явища

Щорічно у грудні проводиться Всеукраїнський тиждень історії та права.  Сьогодні він вже має статус державного, носить характер національної правової традиції та включає в себе цілу низку заходів, акцій, конкурсів.

В Шебелинській гімназії в рамках тижня відбувся виховний захід у формі брейн-рингу «Права і обовˋязки громадян України!», який підготувала і провела вчитель історії  Сіняговська К.С.  Команди «Правознавці» та «Феміда» змагалися в цікавих та різноманітних  конкурсах: «Бліц-вікторина», «Правовий тренінг у приказках», «Казкова правознавча лотерея» та багато інших. Також була організована виставка дитячих малюнків на тему «Права та обовˋязки учнів».  На останок був проведений квест на тему «Подорож сторінками історії людства». Важливо, щоб кожна людина знала свої права, щоб ці права стали цінністю, визнаною і державою, і суспільством.

Лист_до__Харківської__ОДА_—_ВМУА

Оголошення_для_сайту (1)

7 грудня в Шебелинській гімназії на один день відбулися зміни до роботи, взявся новий педагогічний колектив, а саме найстарші здобувачі освіти нашої гімназії (9-ті, 8-мі класи), які проводили уроки у 1,4 класах і  5-7 класах із різних предметів. Вони готувалися і хвилювалися. Робочий день виявився  нелегким, але успішним. Діти заміняли директора школи, вчителя біології, іноземної мови, української мови, фізичної культури та вчителів початкових класів. Активну участь взяли: Нечкалюк Антон, Черненко Ангєліна, Полєвік Валерій, Мохонько Діна, Ковальова Анастасія, Григоренко Євген. На педагогічгій раді після уроків директор школи Нечкалюк Антон та його колеги обговорювали події дня. Здобувачі освіти ділилися враженнями, запитували один одного про важкі і веселі моменти під час уроків. Вони ніби справжні вчителі радилися й робили висновки. Кожен мав можливість побачити й відчути якою є професія вчителя.

В Шебелинській гімназії 2.12.2021 року вчителем Сєрих Т.С. був проведений тренінг “Людина не для продажу!”.  Торгівля людьми – це вербування, перевезення, передача або прийом людей з використанням погрози або сили, викрадення, обману. Проблема торгівлі людьми є не тільки економічною або соціальною Торгівля людьми – це насамперед злочин! А за кожним злочином неминуче випливає покарання.

1 грудня в Шебелинській гімназії був проведений виховний захід присвячений ВІЛ/СНІДу, вчителем Колесник Н.І. Дана акція має на меті ще раз інформувати здобувачів освіти про проблему ВІЛ-інфекції/СНІДу, нагадати про те, що ця проблема стосується кожного, можна попередити інфікування через обрання альтернативних шляхів поведінки.

Педагогічний колектив Шебелинської гімназії висловлює подяку Міністерству освіти і науки, Міністерству цифрової трансформації України та територіальній громаді за придбання чотирьох ноутбуків для вчителів гімназії.

Дякуємо за те, що проблеми навчання дітей не залишили Вас байдужими, що Ваша порядність, діловитість дозволили зробити такий великий добродійний внесок.

Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок там вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 р.р. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знає, скільки безневинних людей зійшло в могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів.

З метою вшанування пам’яті жертв голодомору та виховання в учнів ціннісного ставлення до держави, поваги до її історичного минулого та збереження державних традицій в Шебелинській гімназії Донецької селищної ради Ізюмського району Харківської області вчителем історії Сіняговською Камілою Сергіївною було проведено інформаційно-просвітницькі заходи. У шкільній бібліотеці разом із вчителем Гусаковою Людмилою Анатоліївною організована виставка фотоматеріалів та публіцистичної літератури «І пам’яті свіча не згасне…».В класах пройшла година пам’яті і скорботи «Голодомор – біль душі і пам’ять серця». Здобувачі освіти  читали вірші, спогади очевидців тієї страшної трагедії, переглянули відеоролики Українського інституту національної пам’яті «Історія гідності. Голодомори» та «Де б ти не був – вшануй померлих від голоду!». Ця виховна година запам’яталась усім завдяки емоціям суму, жалю і співпереживання, які відчувалися у кожному слові і русі її учасників.

25.11.2021 року Гусаковою Л.А. був проведений захід до “Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок”. Сьогоднішній “круглий стіл” дав змогу здобувачам освіти намагатися  зрозуміти почуття жертви булінгу, та поведінку агресора через різні види вправ. А найголовніше, ми всі разом знаходили шлях допомогти постраждалому та спробувати убезпечити себе, щоб не зіграти одну з ролей булінгу.

З 15 по 19 листопада в Шебелинській гімназії пройшов тиждень початкових класів. Учителя початкових класів Щербина В.В. і Хмелевська Н.Г. разом зі своїми вихованцями подорожували в Країну казок, світ природи, змагалися в спортивних естафетах, виконували творчі роботи. Всім початківцям було дуже цікаво і вони із задоволенням виконували всі завдання.

«Кожній дитині – світло знань,

Кожній дитині – можливість творити,

Віру у сили свої без вагань –

Радість у цьому світі жити!»

Україна – вільна країна, гідна бути найвеличнішою та сильною державою! 22.11.21 р. Гусаковою Л.А. був проведений захід присвячений дню Гідності та Свободи!

Я пишаюсь тобою, мій рідний народе,

Бо заради країни, за гідність й свободу,

Прості люди безстрашно опліч устали,

Проти звірства і хамства влади повстали.

В Шебелинській гімназії в рамках Тижня безпеки дорожнього руху проведено 19 листопада 2021 року Національний урок з безпеки дорожнього руху “Безпечна дорога додому”. Протягом тижня діти малювали малюнки, оформлювали виставку, проводили вікторини та різноманітні конкурси. Заходи у доступній формі пояснюють правила поведінки пішоходів, а також основи страхування життя, здоров’я та майна у разі ДТП доступною для дітей мовою.

 

З  1 по 30 листопада триває “Місяць цифрової грамотності “.  Дана ініціатива реалізується в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації Дія.Цифрова освіта. Проєкт охоплює національний портал з розвитку цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта з понад 65 безоплатними освітніми серіалами та тестами на цифрову грамотність, а також розгалужену мережу з 6000 партнерських офлайн-хабів цифрової освіти.

 

 

З 8 по 12 листопада в Шебелинській гімназії вчителем англійської мови Сєрих Т.С. проводився “Тиждень англійської мови”.Дітям були представленні завдання з програмового матеріалу. Вивчення англійської мови – процес складний, але багатогранний і цікавий. Протягом тижня проводились такі заходи: вікторина “Найрозумніший”, Брейн-ринг “Цікава англійська”, урок-подорож “Welkome to London!”, гра-квест “День англійської в гімназії”, конкурс “Найохайніший зошит”. Здобувачі освіти 1, 4 класів були активними учасниками у конкурсі “Найкращі знавці англійської мови”.Також всі із задоволенням брали участь у читанні віршів англійською мовою. Учні 1-9 класів прикрасили гімназію яскравими, змістовними стінгазетами. Всім учасникам була оголошена подяка та вручені грамоти.

Листівка по кібергігієні

9 листопада в Шебелинській гімназії відбулися заходи До дня української писемності та мови. Учні та вчиталі написали радіодиктант, гімназисти взяли активну участь в Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика. На святі діти розповідали вірші про красу і багатство української мови. Учні 4 класу під керівництвом учителя початкових класів Щербини В.В. провели шкільний етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

 

 

 

Шебелинська гімназія взяла участь у ІІ Міжнародному уроку доброти ” Гуманне та відповідальне ставлення до тварин”. Дітям показувались відео, презентації присвячені саме безпритульним котам та собакам, за круглим столом робилися поробки, відгадували кросворди,діти та вчитель Хмелевська Н.Г., грали в гру “Зроби із сусіда кицьку”. По закінченню акції отримали сертифікат учасника ІІ Міжнародного уроку доброти від Благодійного фонду “Щаслива лапа”.

 

 

До уваги батьків та здобувачів освіти! З 1.11. по 8.11. в 1 – 4  класах канікули. Старші класи будуть навчатися на дистанційному навчанні.

До уваги здобувачів освіти та їхніх батьків! У закладі освіти осінні канікули з 18 жовтня по 31 жовтня (включно)!

“Козацькі розваги” – розроблялись задля гарту найрізноманітніших якостей козака, це й ігри на фізичну силу, на швидкість реакції, на нестандартне мислення і різноманітні екстремальні розваги та багато інших.

14 жовтня  – особливий для нас день, День Захисника України! Захисникам України присвячується – особлива акція “Листівка захисникам України”. Долучившись до акції, здобувачі освіти Шебелинської гімназії з любов’ю і шаною створили свої листівки, сповнені теплих і щирих почуттів. Здобувачі освіти передали листівки жителям с.Шебелинка воїну АТО Шумігіну Євгену Володимировичу та учаснику Афганської війни Петруні Станіславу Васильовичу. Віримо, що зворушливі дитячі вітання додадуть гарного настрою і стійкості захисникам України!

Участь у ІІ Міжнародному уроку доброти “Гуманне ставлення до тварин”.

Молодь вільна від куріння

adresa_osvita

29 вересня 2021 року відбувся урок приурочений до 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру. Урок мав на меті  розкрити  с утність трагедії Голокосту в Україні та висвітлили тему розстрілів у Бабиному Яру. Під час уроку було використовано освітню платформу “Червона точка пам’яті”.

З метою дисертаційного дослідження, для покращення якості освіти в контексті         системи      неперервної        освіти         запрошуємо        батьків,      учнів,

представників спільноти та інших небайдужих громадян нашої країни до анкетування.

Опитування щодо задоволення соціуму якістю освіти у 8-11 класах на території України.

Для відповіді на питання перейдіть за посиланням:

 

https://docs.google.com/forms/d/19QKB3lUk5blTq3TmrFMO32abwV0z4qvJtXuj ECo8l6o/edit

 

Зазделегідь вдячні за максимальне розповсюдження по всіх соціальних групах, які опікуються проблемами розвитку освіти.

21 вересня День Миру!

Хай мир панує на землі,
Щоб діти не боялись,
Щоб дорослі не вагались,
Щоб всі ми – усміхались!

18 вересня в Шебелинській гімназії пройшов Всесвітній День Прибирання.

Щоб  навчити цінувати власне здоров’я,виховувати в школярів потребу в постійній руховій активності, зміцненні здоров’я, залучати до активних занять фізичною культурою та спортом в Шебелинській гімназії  щороку традиційно проводиться Олімпійський День. Під час якого здобувачі освіти продемонстрували свою спритність, швидкість, творчі здібності, згадали історію та символіку олімпійських ігор, взяли участь у вікторинах на знання олімпійських видів спорту . Захід був дуже емоційний та насичений. Кожен здобувач освіти зміг проявити себе або у спортивних змаганнях, або у вікторинах. І на останок – дуже смачна польова каша.

1 вересня – це всенародний День Знань, адже тільки завдяки навчанню, людина досягла сучасного розвитку. В Шебелинській гімназії теж пролунав Перший дзвоник, який покликав за парти 29 діточок. На урочистій лінійці були присутні гості, вчителі, батьки. Щирими словами привітали вони учнів зі святом, побажавши міцного здоров’я, гарних оцінок, успіхів та перемог.

І знову дзвоник кличе нас-

Сішімо друзі, до навчання,

Бо промайне так швидко час

Й пора настане розставання!

Міністр охорони здоров’я анонсував карантині зміни.

https://bit.ly/2VhrRBY